chemia w
Liczba pozycji: 131
Chemia w pożywieniu. – ebook
Hans-Ulrich Grimm
Starasz się zdrowo odżywiać. Czytasz etykiety i skład produktów? Czy jednak wiesz co oznaczają wszystkie E-? Czym jest skrobia modyfikowana? Co to jest maltodekstryna i czy szkodzi? Autor ujawnia szokującą prawdę o chemii w jedzeniu oraz skutkach nadmiernego spożywania barwników spożywczych, sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Chemia w w diecie zwiększa ryzyko nowotworów, sprzyja też powstawaniu...Data dostępności:
Data publikacji:
Chemia śmierci. Zbrodnie w najtajniejszym obozie III Rzeszy – ebook
Tomasz Bonek
Zapomniany obóz III Rzeszy na Dolnym Śląsku. Eksperymenty na więźniach w tajnym komandzie SS. Broń, która miała odmienić losy II wojny światowej. Mała miejscowość Dyhernfurth na Dolnym Śląsku. Niemcy budują tu ogromny zakład przemysłowy, który rozpoczyna produkcję śmiercionośnej broni. Hitler marzy bowiem o Wunderwaffe, która zapewniłaby mu szybkie zwycięstwo. Jednak to nie rakiety V1 i V2 czy...Data dostępności:
Data publikacji:
Chemia Duszy – ebook
Sylwia Mateja
Chemia Duszy jest zbiorem ponad 40 wierszy o przeżyciach, jakie mają miejsce w duszy człowieka. Książka ta wpływa refleksyjnie i melancholijnie na odbiorcę, który na pewno odnajdzie w niej cząstkę siebie.Data dostępności:
Data publikacji:
Chemia nieorganiczna i organiczna: właściwości, reaktywność i zastosowania – ebook
Michelle Enderson
Książka skupia się na chemii nieorganicznej i organicznej oraz ich związkach. W rozdziale poświęconym chemii nieorganicznej autor omawia strukturę atomu. Książka przedstawia budowę i reaktywność związków organicznych oraz sposoby ich otrzymywania. Książka zawiera wiele praktycznych informacji na temat chemii, co sprawia, że jest ona cenna dla studentów chemii, chemików zawodowych oraz osób zainteresowanych...Data dostępności:
Data publikacji:
Wprowadzenie do Chemii: Od Struktury Atomów do Analizy Chemicznej – ebook
Michelle Enderson
Książka skierowana do osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z chemią. Książka ta zawiera wiele istotnych informacji na temat podstaw chemii, w tym chemii nieorganicznej i organicznej. Książka przedstawia różne rodzaje związków chemicznych, takie jak sole, kwasy i zasady, a także ich właściwości i zastosowanie. Wprowadzenie do chemii jest wyczerpującym przewodnikiem dla każdego, kto chce poznać...Data dostępności:
Data publikacji:
Współrzędne wewnętrzne i kartezjańskie w tworzeniu i edycji grafiki molekularnej – ebook
Wojciech Szczepankiewicz
Książka przeznaczona głównie dla studentów wydziałów szkół wyższych o profilu chemicznym, biotechnologicznym lub pokrewnym, którzy pragną pogłębić swoją wiedzę i umiejętności praktyczne z zakresu zastosowania grafiki molekularnej do obliczeń kwantowo-chemicznych oraz w procedurach dopasowania molekularnego biocząsteczek.Data dostępności:
Data publikacji:
Elektrochemia cieczowych granic fazowych – ebook
Zbigniew Koczorowski Zbigniew A. Figaszewski Aneta D. Petelska
Pierwsza w Polsce i jedna z pierwszych na świecie monografia dotycząca elektrochemii granic fazowych między niemieszającymi się roztworami elektrolitów. Bogato zilustrowana i posługująca się jasnym, przystępnym językiem książka ta może służyć jako podręcznik dla studentów wyższych lat takich kierunków, jak chemia, inżynieria materiałowa, fizyka i biologia. Może być także cenną pomocą na studiach doktoranckich...Data dostępności:
Data publikacji:
Chemia analityczna. Analiza jakościowa kationów i anionów – ebook
Bożena Chmielewska-Bojarska
Niniejszy skrypt obejmuje swym zakresem metody chemiczne analizy jakościowej kationów i anionów i jest przeznaczony dla studentów Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego. W skrypcie został przyjęty podział kationów na 5 grup analitycznych według Freseniusa oraz podział anionów na 7 grup analitycznych według Bunsena. W części dotyczącej analizy kationów przedstawiony został kolejno przebieg analizy...Data dostępności:
Data publikacji:
Proteomika i metabolomika – ebook
Jerzy Silberring Agnieszka Kraj Anna Drabik
Podręcznik dla studentów, doktorantów i pracowników naukowych takich kierunków, jak chemia, biochemia, biotechnologia i medycyna, a także pracowników przemysłu farmaceutycznego oraz firm biotechnologicznych. Proteomika jest nauką zajmującą się badaniem struktury białek oraz zależności między budową danego białka a sprawowaną przez niego funkcją biologiczną. Zagadnienia z zakresu proteomiki obejmują...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak czytać etykiety? Produkty spozywcze, kosmetyki, chemia gospodarcza – ebook
Karolina Fedko
Patrz i czytaj tak, aby lepiej zrozumieć: • jak pojmować oznaczenia i sformułowania, z którymi spotykamy się podczas zakupów; • jak świadomie wybierać i kupować to, co najlepsze dla naszego zdrowia, urody, środowiska oraz... portfela; • na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie konkretnych grup produktowych; • co znajduje się w składzie kupowanych przez nas produktów i jaki to ma na nas wpływ.Data dostępności:
Data publikacji: